Lite lägre priser på bostadsrätter

Funderar du på att köpa en lägenhet? Nu kan vara ett bra tillfälle att göra slag i saken. Faktum är att priserna på såväl bostadsrätter som villor har gått ned en aning. En uppgång kommer troligen, men frågan är när. 

Vi är nog många som har hört att bostadspriserna gått upp det senaste året, till stor del till följd av att många jobbar hemifrån, vilket ställer krav på större boyta. Men stämmer detta verkligen? Under sommaren 2021 sjönk faktiskt priserna en aning.

En lägenhet i ett område som Vasastan i Stockholm kostar fortfarande en hel del, det är bara att titta på oscarsmakleri.se/maklare-vasastan. Men jämfört med i våras har priserna gått ned även där.

För en utomstående kan det se ut som om priserna fortfarande är höga. Men enligt Svensk mäklarstatistik var kvadratmeterpriserna i centrala delarna av huvudstaden i juli på samma nivå som i april. Antalet försäljningar var dock nästan 900 fler i april än i juli.

Mäklare Vasastan

Tänkbara förklaringar

Flera medier har den senaste tiden rapporterat om att priserna har sjunkit. Vad beror det på? Det finns flera tänkbara förklaringar:

  • Trötthet hos köparna.
  • Färre lägenheter i centrala lägen läggs ut till försäljning under sommaren, och det påverkar medelpriserna.
  • Ökad osäkerhet, bl.a. gällande åtgärder för att minska hushållens skuldsättning (Privata Affärer).
  •  Minskade stimulanser från ECB (Dagens PS).

Enligt en artikel i Affärsvärlden kan banker och mäklare inte förklara nedgången med säsongseffekter – nedgången har varit starkare än så. Det är dock svårt att säga vad det beror på, men den tidigare uppgången kan ha haft att göra med pandemin, och en större efterfrågan på större bostäder. Kanske är det många som tror att det kommer att bli business as usual nu till hösten, och att de inte kommer att behöva ett större boende. Men det är bara spekulationer från min sida.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.