Dans ger livsglädje

Dansande människor

När en riktigt bra låt spelar i bakgrunden är det svårt att inte ryckas med. Fötterna rör sig i takt med musiken, överkroppen gungar med och så plötsligt är till och med den minst dansante igång på dansgolvet. Dansen är synonym med glädje – oavsett hur gammal du är, vilken bakgrund du har och vilken typ av dans du föredrar. Hela världen älskar att dansa och du kan bli en av dem redan idag. 

Dansen som en reflektion av tid och kultur

Det finns massor av olika spännande slags danser att prova på. Tröttnar du på en så kan du alltid göra ett försök att lära dig en annan. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit där du minst anar det! Allt handlar om att våga testa för att se vad som faller dig i smaken. 

Många slags danser är också en utmärkt reflektion av den tid de skapats i vilket lägger en ytterligare dimension till dansen och dess betydelse i samhället. Oavsett vilken dans man talar om kan man alltså lära sig mycket om allt från hur samhället fungerade vid den tiden till hur människor tycker, tänker och känner i stort. Dans är helt enkelt en studie i människor och livet. 

Flera hälsofördelar med att dansa

Det är dock inte bara roligt att dansa, det ger också många fördelar ur ett hälsoperspektiv. Det är alltså en motionsform som inte bara är rolig utan även kan få dig att må bättre. Här har vi samlat information om vad du kan se för resultat om du satsar på att dansa. 

  • Bättre kondition. Genom att dansa har du inte bara massor av skoj, du kommer också se hur du får bättre kondition redan efter ett par veckor. Detta gäller speciellt dig som väljer en dans där du får upp flåset ordentligt medan musiken spelar.
  • Bättre sömn. Den som motionerar – genom exempelvis dans – kommer med stor sannolikhet att sova bättre än innan. Din kropp behöver vilan.
  • Mer energi i vardagen. Du kommer också att få mer energi i vardagslivet vilket betyder att du blir mer produktiv oavsett om det handlar om privatlivet eller i ditt arbete. 
  • Bättre humör! Dansen bidrar till att frisläppa endorfiner som gör dig gladare i humöret. 

Alla kan dansa

Bland det allra bästa med dansen är att den passar absolut alla. Det spelar helt enkelt ingen roll om du är gammal eller ung, rörlig eller stel, sitter i rullstol eller kan göra akrobatiska konster i luften. Det finns alltid roliga, stimulerande och givande sätt att dansa på för dig som är nyfiken. 

Alla kan helt enkelt få uppleva värdet av att dansa och låta dansen bli en del av en livsglädje som blir kännbar i varje cell. Dansen är en källa till glädje, kunskap och förståelse som du bara kan uppleva då du är fångad i musikens toner. Här blir allt annat oviktigt för en stund och du kan fokusera på att njuta och ha roligt.