Dansa till country

Country ska du dansa till

Föga förvånande är det populärt att dansa till country i USA. Framför allt dansar man line dance och square dance. Danserna har tagit sig hela vägen till Sverige, där klubbar anordnar nöjes- och tävlingsdanser till tonerna av ljuvlig country. Musikgenren har utvecklats genom åren och lämnat det ursprungliga för att närma sig pop- och rockmusiken. Alltjämt är Dolly Parton, George Jones, Hank Williams, Johnny Cash, Kris Kristofferson, Merle Haggard och Willie Nelson några av genrens största stjärnor.

Under 70-talet utvecklades line dance i USA. På den tiden dansade man till country, på senare tid dansar man line dance även till andra musikstilar. Om man vill dansa line dance och vara originalet trogen ska man däremot dansa till country. Många klubbar i Sverige väljer country före andra musikstilar, men för att öka intresset för dansen har man öppnat för andra influenser – på gott och ont. Det positiva är att line dance har möjlighet att även intressera den som är ointresserad av country.

Line dance och square dance utvecklades parallellt under 70-talet. Båda dansformerna hade tydlig koppling till country. Square dance har precis som line dance intresserat svenskar, vilket innebär att det finns rörelser som arbetar aktivt för dansformernas utveckling. På Öland finns exempelvis Bödabaden Square Dance Center, ett hotell som specialiserat sig på square dance. För att bo här är det mer eller mindre en förutsättning att man uppskattar att dansa till country.

Det positiva med att intresset för line dance och square dance ökar är att intresset dessutom ökar för country. Dansformerna och musikstilen kommer från en äldre generation, där den digitala tekniken var obefintlig. Därför har country förutsättningarna emot sig, eftersom musiken anspelar på något som inte längre finns – en värld där naturen var huvudstad. För människor av idag är country ålderdomligt och hör till det förflutna, men de kunde inte ha mer fel.

country